فشار افزایی پارس جنوبی برای تامین امنیت انرژی کشور
ام آی جی تی: نزدیک به سه دهه از عمر میدان پارس جنوبی می گذرد، این میدان عهده دار تامین بخش اعظمی از انرژی کشور است و فشار افزایی برای امنیت انرژی کشور غیر قابل انکار است.
به گزارش ام آی جی تی به نقل از مهر، نزدیک به سه دهه است که میدان مشترک پارس جنوبی به تامین کننده اصلی انرژی کشور تبدیل شده است بطوریکه ۷۰ درصد از گاز مورد نیاز کشور از این میدان مشترک تامین می شود. البته یکی از بزرگترین میادین مشترک گازی جهان حال باید برای ادامه بقا و تولید باید اقداماتی نظیر فشار افزایی در آن صورت بگیرد تا بتوانیم به استمرار استفاده از این میدان گازی امیدوار باشیم
این میدان مشترک با قطر، آنها را از چند سال قبل به اقدامات اولیه افزایش فشار در گنبد شمالی وا داشته است که پیشی گرفتن آنها از ما در فشار افزایی منجر به مهاجرت گاز نیز می شود و آنطور که وزیر نفت می گوید برآوردها نشان میدهد از سال ۱۴۰۶ به اندازه یک فاز پارس جنوبی از تولید این میدان کم می شود و از سال ۱۴۰۸ این عدد به سالانه یک و نیم فاز پارس جنوبی یعنی ۴۲ میلیون متر مکعب در روز کاهش تولید خواهیم داشت.
تأمین انرژی کشور در گرو فشار افزایی پارس جنوبی
اسفندماه سال ۱۴۰۲ بود جواد اوجی وزیر وقت نفت در آیین امضای قرارداد اجرائی طرح فشار افزایی میدان مشترک پارس جنوبی با پیمانکاران اصلی اظهار داشت: افت فشار به مفهوم کاهش تولید است و در ۴ و ۵ سال آینده تأثیر خودرا می گذارد آن هم برای کشوری که ۹۰ درصد سوخت نیروگاه ها گاز است و طی سه تا چهار سال آینده فشار افزایی در میدان مشترک پارس جنوبی شروع خواهد شد.
اوجی با اشاره به این که ظرفیت ۲۰ میلیارد دلاری برای سازندگان داخلی با اجرای این طرح ایجاد خواهد شد، اضافه کرد: با افزایش ۹۰ تریلیون فوت مکعبی برداشت گاز و ۲ میلیارد بشکه برداشت میعانات گازی، ۹۰۰ میلیارد دلار به درآمد کشور افزوده خواهد شد که نقشی مهم در تامین امنیت انرژی کشور دارد.
فشار افزایی لازمه تحقق برنامه هفتم برای تولید گاز
اما بعد از گذشت یک سال محسن پاک نژاد وزیر نفت در آیین امضای قرارداد فشار افزایی پارس جنوبی اظهار داشت: امروز بعد از استقرار ۷ ماه از دولت چهاردهم با امضای یکی از بزرگترین قراردادهای صنعت نفت کشور قدمی مهم بر می داریم در امتداد آرزوی دیرینه طرحی که در امتداد تولدی باردیگر برای میدان گازی پارس جنوبی است که مطابق اهداف کمی تعیین شده در برنامه هفتم بناست تولید گاز خام به یک میلیارد و ۳۴۰ میلیون متر مکعب در روز برسد.
وی اضافه کرد: از الزامات تحقق این هدف توسعه میادین گازی با هدف افزایش تولید است اما همزمان طرح های نگهداشت نیز باید دنبال شود تا از افت تولید پیشگیری نماییم.
وزیر نفت اشاره کرد: برمبنای برآوردهای کارشناسی شده مجموعه طرح های توسعه و توان تولید به سرمایه گذاری حدود ۷۵ میلیارد دلار نیاز دارد که ۵۳ میلیارد دلار آن مربوط به توسعه میادین جدید ۲۲ میلیارد دلار به طرح های افزایش توان تولید همچون افزایش تولید پارس جنوبی اشاره نمود.
پاک نژاد افزود: برای رسیدن به هدف یک میلیارد و ۳۴۰ میلیون متر مکعب در روز در طول ۴ سال پیش رو سالانه ۱۹ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز داریم که تامین این میزان از سرمایه گذاری مستلزم برنامه ریزی دقیق و استفاده مناسب از همه ظرفیتهای پولی و مالی کشور است. در این خصوص وزارت نفت برنامه هایی را تدوین کرده که به نحو مطلوب استفاده گردد همچون استفاده از منابع صندوق توسعه ملی و سرمایه گذاری صنایع انرژی بر و پتروشیمی ها مطابق بندی که در قانون هفتم پیشرفت درنظر گرفته شده است.
اگرچه وزیر نفت از الزام قانونی جهت استفاده صندوق توسعه ملی برای این طرح سخت به میان آورده است اما محمد اولیا مدیر عامل گروه مپنا در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با افتتاح فشار افزایی پارس جنوبی اظهار داشت: سال قبل و در دولت قبل پیش قراردادی برای پارس جنوبی به امضا رسید، امسال این قرارداد غائی شد و به سبب این که قرارداد مقدمه سازی برای قرارداد اصلی بود.
وی اضافه کرد: از همان شروع و همزمان با قرارداد مقدماتی اقدامات اولیه مربوط به سورسینگ و برای تامین تجهیزات و اقدامات مهندسی داخلی که باید انجام دهیم را شروع کردیم.
مقدمات شروع پروژه فشار افزایی آماده است
مدیر عامل گروه مپنا افزود: با وجود آنکه قراردادی که پیش پرداخت صورت بگیرد و تامین مالی صورت بگیرد وجود نداشته است با این وجود با منابع مالی اقدامات مهندسی تا حدی پیش رفته است.
اولیا افزود: بدین سبب در این حد که ما آماده شویم و قسمتی از کارهای مهندسی در حقیقت مقدمتاً صورت گیرد، پیش رفته است و مابقی آن با این قرارداد جدید باید پرداخت و پیش پرداخت صورت گیرد و بعد از آن صورت جدی پروژه پیشروی می کند.
وی در ارتباط با میزان منابع مالی مورد نیاز برای اجرای پروژه اشاره کرد: همانطور که گفته شد، حجم قرارداد ۲.۵ میلیارد دلار است و زمانی که وارد فاز عملیاتی شود عدد بسیار زیادی مربوط به تامین تجهیزات و ساخت است که بالای دو میلیارد دلار است اما در مدت زمانی ۵ ساله است.
اولیا در خاتمه افزود: برای شروع کار از مبلغ پیش پرداخت اطلاعی ندارم اما با حداقل پیش پرداخت می توان کار را آغاز کرد. برای اینکه در یک سال قبل تمهیدات درنظر گرفته شده و نیروی آماده شده و در انتظار شروع قرارداد هستیم.
فرآیند توسعه تعدادی از فازهای پارس جنوبی بطور کامل انجام نشده است
با این وجود تمامی کارشناسان نظری واحد در ارتباط با پارس جنوبی ندارند و برخی معتقدند که پروسه توسعه ای تعدادی از فازها بطور کامل انجام نشده است محمد صادق مهرجو کارشناس انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر در ارتباط با فشار افزایی پارس جنوبی اظهار داشت: به سبب این که میدان پارس جنوبی میدان مشترک است، نزدیک به ۲۲ سال است که تولید از فازهای مختلف آن بصورت حداکثری مطرح بوده است.
وی با اشاره به این که ۷۰ درصد از تولید گاز کشور وابسته به این میدان است، اشاره کرد: در خیلی از فازها نظیر فاز ۱۱ هنوز پروسه توسعه بطور کامل انجام نشده است و بازهم تولید از چاه های این فاز وارد نیمه دوم عمر خود نشده اند.
نباید توقع داشت که اجرای پروژه فشار افزایی بحران ناترازی را از بین ببرد
مهرجو دررابطه با فشار افزایی در این میدان، اشاره کرد: مساله فشار افزایی در این میدان بستگی به فاز آن دارد برای اینکه هر یک شرایط متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند. در فازهای مرزی شرایط با فازهای دیگر کمی متفاوت می باشد و به سبب گستردگی میدان نمی توان گفت تولید از مخزن وارد نیمه دوم عمر خود شده است. به این علت الگوی بهره برداری از این میدان مشترک با سایر میادین گازی متفاوت خواهد بود.
وی در ارتباط با این که آیا فشار افزایی می تواند راهگشای بحران ناترازی باشد، اشاره کرد: فشار افزایی کارکرد خاصی برای ادامه تولید از میدان گازی پارس جنوبی دارد و نباید توقع داشت که اجرای پروژه فشار افزایی بحران ناترازی را از بین ببرد.
به گفته مهرجو، اجرای این پروژه فقط برای مدیریت دوره افت تولید از میدان طراحی شده است و برای ۲۰ سال آینده نزدیک به ۲۰۰ میلیون مترمکعب از توان روزانه تولید از میدان را حفظ می نماید.
کاهش یک پنجمی تولید گاز با اجرائی نشدن طرح فشار افزایی
طرح فشار افزایی از ان جهت حائز اهمیت می باشد که می تواند تا ۲۰ سال آینده عهده دار بخش اعظمی از تولید گاز کشور باشد و در صورتیکه به این طرح جامه عمل پوشانده نشود باید منتظر کاهش یک پنجمی تولید در افق ۲۰ ساله باشیم.
این کارشناس انرژی هم صحه بر این امر می گذارد و می گوید: فشار افزایی فقط بمنظور ممانعت از افت تولید شدید میدان در افق بیست ساله آینده طراحی شده است. بطوریکه اگر پروژه فشار افزایی بطور کامل اجرائی شود توان تولید فعلی در افق ۲۰ ساله به نصف کاهش پیدا می کند و اگر این پروژه اجرائی نشود این توان به یک پنجم کاهش خواهد یافت.
مهرجو افزود: متاسفانه در سالهای قبل کشور به گاز طبیعی به شدت وابسته شده است و اقتصاد ما به تولید و مصرف گاز وابستگی بسیار زیادی پیدا کرده است بطوریکه بالاتر از ۸۵ درصد از نیروگاه های برق ما با سوخت گاز کار می کنند و ضریب نفوذ گاز در کشور به بالای ۹۸ درصد رسیده است. با این وضع چه پروژه فشار افزایی اجرائی شود و چه نشود وابستگی ما در سال های آتی به گاز بسیار بالاتر از سقف مصرفی فعلی خواهد بود و احیانا ناگزیر به واردات گاز خواهیم بود.
وی اضافه کرد: در سالهای قبل یک مطالعات مفهومی درباب طرح فشار افزایی انجام شده که حدودا می توان گفت درباب لزوم اجرای طرح و همین طور چیدمان هاب های فشار افزایی به نتایج اولیه دست پیدا کرده اند.
به گفته این کارشناس انرژی در ادامه لازم است باتوجه به جزییات و پیچیدگی های خاص فشار افزایی در دریا نسبت به طراحی سکوها و کمپرسورها و ادوات و تجهیزات کنترلی و خطوط لوله مورد نیاز اقدام نمود. این بخش از مطالعات شرح نیاز پروژه را با دقت جزئی مورد بررسی قرار خواهد داد و بعد از این مرحله احیانا سفارش گذاری های ضروری جهت کالای پروژه صورت خواهد گرفت.
فشار افزایی نباشد واردات بنزین دو چندان می شود
با توجه به این که اینروزها ناترازی بنزین در کنار سایر ناترازی ها قرار گرفته فشار افزایی در پارس جنوبی یکی از ملزوماتی است که باید جامه عمل به آن پوشاند چونکه در غیر این صورت در یکی دو سال آینده باید واردات بنزین را چند برابر واردات فعلی کرد، البته وزیر نفت هم صحه بر این امر گذاشت و اظهار داشت: حدود ۴۰ درصد از بنزین تولیدی کشور موفقیت پارس جنوبی است که عدم اجرای این طرح منجر به افزایش ناترازی بنزین در کشور می شود بدین سبب تحقق اهداف کمی برنامه هفتم هم در حوزه تولید گاز و هم تولید بنزین به شکلی به طرح فشار افزایی وابسته است.
به گفته وزیر نفت، برآورد هزینه هر طرح حدود دو و نیم میلیارد دلار است که برمبنای برآورد کلی حدود ۱۷ میلیارد دلار برای این پروژه نیاز داریم اما آن چه اهمیت دارد در مقابل ۱۷ میلیارد دلار سرمایه گذاری عددی حدود ۷۸۰ میلیارد دلار به درآمد ما از این میدان اضافه می کند.
بر اساس این گزارش باتوجه به ناترازی های موجود در کشور که اینروزها به بحران تبدیل گشته است، فشار افزایی پارس جنوبی یکی از مقوله هایی است که باید بصورت جدی دنبال شود در غیر این در آینده ای نه چندان دور با عدیده ای از مشکلات برای تامین گاز، برق و بنزین روبرو خواهیم شد چونکه در صورت عدم اجرای این طرح با افت یک پنجمی تولید گاز مواجه می شویم.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب