بخش کشاورزی فقط ۴ درصد انرژی کشور را مصرف می کند
به گزارش ام آی جی تی، مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی اظهار داشت: برمبنای ترازنامه انرژی که سالانه منتشر می شود، بخش کشاورزی شامل زراعت، شیلات، گلخانه ها و… فقط 4 درصد انرژی کشور را مصرف می کند.
به گزارش ام آی جی تی به نقل از مهر، امروز کشورهای کمی در جهان از منابع آبی مطلوب برخوردار می باشند. تغییرات اقلیمی و افزایش دما تامین آب مورد نیاز خیلی از کشورها همچون ایران را با چالش مواجه کرده است.
در حال حاضر بگفته کارشناسان حوزه نیرو، بخش زیادی از منابع آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود که کشت سنتی هدر رفت آنرا افزایش داده است. یکی از راه های مدیریت منابع آب در کنار استفاده از تکنولوژی های جدید آبیاری، کشت فرا سرزمینی است.
کشت فرا سرزمینی به مدلول کاشت انواع محصولات در سایر کشورها و واردات آن به کشور مبدا است.
ظرفیت صادراتی کشور در دانش فنی گلخانه ها
رفتن به طرف تولیدات قسمتی از محصولات کشاورزی در گلخانه ها که منجر به افزایش راندمان نسبت به کشت سنتی می شود و همین طور صرفه جویی در مصرف منابع پایه مثل آب می تواند راه حل دیگری در مدیریت منابع حیاتی کشور باشد.
چقدر از محصولات کشاورزی و گلخانه ای ایران با کشت فرا سرزمینی تامین می شود؟ آیا با وجود ارزان بودن حامل های انرژی در ایران، کشت فرا سرزمینی سایر کشورها در گلخانه های ایران انجام می گیرد؟
الهام فتاحی فر، مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی درباره ی کشت فرا سرزمینی محصولات گلخانه ای به خبرنگار مهر اظهار داشت: در عرصه کشت های فرا سرزمینی بیشتر روی محصولات زراعی و محصولاتی که در کشور به لحاظ خودکفایی گرفتار مشکل هستند کار شده است.
وی اضافه کرد: در عرصه گلخانه ها هم چون ما ظرفیت صادرات خدمات فنی و مهندسی، ساخت و راه اندازی گلخانه را در اختیار داریم، ایران به کشورهای منطقه خدمات دهی می کند. به عنوان مثال، در کشورهایی مانند ازبکستان و کشورهای حوزه اوراسیا یا حتی کشورهایی که سفارش گذاری می کنند بخش خصوصی قراردادهایی منعقد کرده باشند، اما اینکه بطور مشخص در قالب برنامه کشت فرا سرزمینی باشد تا امروز موردی نداشتیم.
وی اضافه کرد: شرکت شهرک های کشاورزی چون بیشتر در عرصه شهرک ها و مجتمع های گلخانه ای کار می کند ارتباط ها و قراردادهایی داشته که ممکنست در چند سال اخیر روی این مساله هم کار کرده باشد؛ اینکه در قالب کشت فرا سرزمینی گلخانه هایی را راه اندازی و محصولات را از آنجا صادر کرده یا برای تامین نیاز بازار ایران وارد کرده باشد.
رقابت تنگاتنگ محصولات گلخانه ای کشور با ترکیه
عنوان می شود در یکی از استانهای غربی کشور، یک سری از محصولات گلخانه ای به صورت کشت فرا سرزمینی برای کشور همسایه به انجام می رسد. در حقیقت ترکیه سفارش می دهد و محصولاتش در ایران تولید می شود. مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی در این خصوص عنوان کرد: ما گلخانه ای که در تبریز به این شکل مشغول فعالیت باشد؛ نداریم. یک مجموعه بسیار فعال در جلفای آذربایجان شرقی و منطقه آزاد وجود دارد که با سرمایه گذاری بخش خصوص راه اندازی شده و جز گلخانه های موفق کشور است. کل محصولات این گلخانه با برند ثبت شده در کشور، عمدتا به بازارهای روسیه صادر می شود.
وی اظهار داشت: تولید به این شکل که محصولی برای کشور دیگر در ایران کشت فرا سرزمینی شود، صورت نمی گیرد.
وی اضافه کرد: بحث انرژی از سالیان قبل در کشورهایی مثل ترکیه و اسپانیا به سبب گرانی آن مورد توجه ویژه قرار داشته از ین جهت، این کشورها گلخانه های خودرا در مناطقی توسعه داده اند که وابسته به انرژی نباشد. بطورمثال ترکیه عمده گلخانه هایش را در منطقه آنتالیا متمرکز کرده است. این گلخانه با سازه های خیلی شاید متوسط و معمولی بدون انرژی، تابع اقلیم همان منطقه تولید می کنند. نقطه مقابل ایران که به سبب نرخ ارزان انرژی و نیروی کار، سیاستها به این سمت رفته که در همه استانها کارهای کشاورزی همچون گلخانه ها توسعه پیدا کند.
فتاحی فر با اشاره به اینکه برند گلخانه جلفای ایران حتی تحت عنوان برند ایران در بازار روسیه ثبت شده است، اظهار داشت: محصولات این گلخانه با کالاهای کشاورزی ترکیه و محصولاتی که از کشورهای دیگر به بازار روسیه صادر می شوند، در رقابت تنگاتنگ است.
تصمیم گیری کلان برای مدیریت انرژی در تمام بخش های تولیدی کشور
مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به مصرف انرژی، افزود: بحث استفاده از انرژی باید در تمام بخش ها به صورت خاص و با تمرکز بیشتری بررسی شود؛ این که بطورمثال در عرصه کشاورزی و بخش گلخانه یا هر واحد تولیدی تمرکز شود که انرژی را هدر می دهند درست نیست. خوب است در کنار بخش کشاورزی مصرف انرژی در صنایع دیگر و حوزه های غیر کشاورزی هم بررسی شود. در ادامه تصمیم گیری کلان اتفاق افتد.
فتاحی فر با تأکید بر اینکه نباید فقط یک سری بخش ها را قربانی نماییم، اضافه کرد: اگر ترازنامه انرژی که هر ساله منتشر می شود، بررسی شود، کل بخش کشاورزی شامل زراعت، شیلات، امور دام و… فقط ۴ درصد انرژی کشور از آب، برق، گاز را مصرف می کند. آیا ۹۶ درصد انرژی در سایر بخش ها و صنایع، بهینه مورد مصرف قرار می گیرد.
این مسئول دولتی اضافه کرد: همه ما باور داریم که تمام واحدهای تولیدی کشور باید به سوی استاندارد شدن و بهینه سازی مصرف انرژی حرکت نماید. وزارت جهاد کشاورزی هم بر این امر تأکید دارد؛ حتی ما از سال ۹۴ یا حتی قبل از آن برای شروع نوسازی واحدهای گلخانه ای ردیف اعتباری و کمک های فنی و اعتباری ایجاد کردیم تا هر سال بتوانیم این را به استانها یادآوری نماییم گلخانه ها باید هر چند سال یک دفعه اصلاح و نوسازی شوند.
وی با پایین بودن این مبالغ تخصصی به استانها، اشاره کرد: ما هم بدنبال افزایش راندمان انرژی هستیم تا هدر رفت نداشته باشیم.
فتاحی فر اظهار داشت: این مساله ها باید در سطح کلان و با ورود به تمام بخش ها پیگیری شود که امسال این قرعه به نام گلخانه ها افتاد و یک دفعه تعرفه گاز آنها ۸ برابر شد.
مدیرکل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ خوراکی وزارت جهاد کشاورزی در آخر تصریح کرد: تامین امنیت غذایی از اهمیت بسیاری برخوردارست و در این جهت باید به بخش کشاورزی کمک شود؛ اما با رعایت راهکارهایی که بهینه سازی مصرف انرژی را در کشور به عاقبت رساند.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب