نشست زمین در تهران وحشتناک است

نشست زمین در تهران وحشتناک است ام آی جی تی: نشست زمین در تهران و موضوع آب و انرژی جزو یکی از دغدغه های اصلی دولت عنوان شد که باید بطور جدی مورد توجه قرار بگیرد، در غیر این صورت تبعات جبران ناپذیری را در آینده شاهد خواهیم بود.


به گزارش ام آی جی تی به نقل از ایسنا، بگفته کارشناسان، فرونشست زمین در تهران به یکی از بحرانی ترین چالش های زیست محیطی و عمرانی این کلان شهر تبدیل گشته است. به سبب بهره برداری بی رویه از منابع آب زیرزمینی، فرونشست زمین با سرعتی نگران کننده درحال رخ دادن است. طبق تحقیقات صورت گرفته، بخشهایی از تهران بطور متوسط سالانه حدود ۲۵ سانتی متر گرفتار فرونشست می شود. مناطق جنوبی تهران و بخشهایی از غرب آن به شدت تحت تأثیر این پدیده قرار گرفته اند.
تهران با کمبود منابع آبی سطحی مواجه می باشد و برای تامین آب شهروندان، از چاه های عمیق و برداشت از منابع زیرزمینی استفاده می شود. این بهره برداری موجب خالی شدن سفره های آب زیرزمینی و نشست لایه های خاک می شود. همین طور گسترش ساخت وساز در تهران و افزایش جمعیت فشار زیادی به خاک وارد میکند که همراه با کاهش رطوبت زمین، منجر به فرونشست می شود. کمبود بارش و ادامه خشکسالی های اخیر نیز به تشدید این بحران کمک کرده است.
این فرونشست ها خطرات جدی برای زیرساخت ها و بناهای موجود در تهران به وجود آورده است؛ همچون ترک خوردگی ساختمان ها، لطمه به جاده ها، پل ها و شبکه های حمل و نقل، در همین جهت، یکی از مهم ترین عناوینی که رییس جمهور روز گذشته در نشست خبری به آن پرداخت، بحران فرونشست زمین در تهران بود.
این پدیده که عمدتا ناشی از برداشت بی رویه آب های زیرزمینی است، در سالهای اخیر تهدیدی جدی برای زیرساخت ها و بافت شهری تهران به وجود آورده است. مطالعات علمی نشان میدهد که بخشهایی از پایتخت بطور شایان توجهی گرفتار فرونشست شده و این مسئله علاوه بر تأثیرات زیست محیطی، خطرات زیادی را برای شهروندان به همراه دارد.
رییس جمهور در این رابطه اشاره کرد: آن چه که بنده گفتم یک نگاه بر اساس ایجاد تعادل بین منابع و مصارف است، به این معنا که اگر ما منابع را درنظر نگیریم و مصرف را بالا ببریم، بطور قطع روزی نابود خواهیم شد، بدین سبب باید بین داشته ها و نیازهای خود تعادل ایجاد نماییم.
پزشکیان با اشاره به معضلات گریبان گیر تهران همچون فرونشست زمین و کاهش شدید ذخایر آبی اظهار داشت: متأسفانه بدون توجه به منابع و مصارف درحال توسعه دادن پایتخت هستیم که از نظر علمی ادامه این روند نا ممکن است و باید برای آن چاره اندیشی کرد. اگر دنیا را بنگریم درخواهیم یافت که بیشتر شهرهای بزرگ و صنعتی کنار دریا هستند. ایران ظرفیت بزرگی مانند خلیج فارس دارد که خیلی از کشورها حسرت داشتن ۱۰ کیلومتر آنرا می خورند اما متأسفانه از این ظرفیت استفاده نکردیم و کل کشور را می خواهیم در تهران توسعه دهیم.
رییس جمهور با اعلان اینکه باید تمرکز را از مرکز هدایت نماییم به سمت جاهایی که امکان ماندن است و برای ادامه زندگی باید بین محیط زندگی و مصارف خود تعادل به وجود آوریم اضافه کرد: این کار هم کاری نیست که من بگویم امروز می خواهم پایتخت را انتقال دهم بلکه نیت بنده این بود که بگویم این روند غیرقابل ادامه است.
دومین موضوع مهمی که در این نشست مورد بحث قرار گرفت، ناترازی انرژی در کشور بود. ناترازی انرژی به مفهوم عدم تعادل میان تولید و مصرف انرژی در کشور است. این مساله چندین سال است که یکی از اشکالات اساسی در بخش های مختلف صنعتی، اقتصادی و اجتماعی است. این ناترازی بیشتر در بخش های برق و گاز خودرا نشان می دهد، بطوریکه تولید داخلی پاسخگوی نیازهای فزاینده مصرفی نیست.
ایران باتوجه به جمعیت بالا و رشد اقتصادی، با افزایش شدید مصرف برق مواجه بوده، این در حالیست که زیرساخت های تولید برق بروزرسانی نشده اند و ظرفیت تولید برق در بعضی فصول سال، بویژه در تابستان، قادر به پاسخگویی به تقاضا نیست. در سالهای اخیر، این مشکل منجر به قطع برق مکرر در مناطق مختلف کشور شده است. در بخش گاز نیز ایران با وجود داشتن بزرگترین منابع گاز طبیعی در جهان، در تامین گاز مورد نیاز داخلی با چالش های جدی مواجه می باشد.
مصرف بالای گاز در بخش های خانگی و صنعتی به همراه هدررفت های انرژی سبب شده که تولیدات داخلی گاز نتوانند پاسخگوی نیاز کشور باشند. در زمستان ها، کمبود گاز به صورت قطعی گاز در بعضی مناطق یا محدودیت در مصرف گاز در صنایع نمایان می شود.
ایران یکی از کشورهای با بالاترین سرانه مصرف انرژی در جهان است. الگوهای مصرف ناکارآمد و استفاده گسترده از انرژی های فسیلی منجر به افزایش مصرف شده است. علاوه بر این خیلی از نیروگاه های تولید برق و گاز در ایران قدیمی و ناکارآمد هستند که موجب هدررفت انرژی و پایین آمدن راندمان می شود. با وجود پتانسیل های بالای ایران در عرصه انرژی های تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی، سرمایه گذاری کافی در این بخش ها صورت نگرفته است.
در همین جهت رییس جمهور به موضوع ناترازی انرژی به طور دقیقتر اشاره نمود و اظهار داشت: عدم تعادل میان تولید و مصرف انرژی در ایران، فشارهای زیادی بر زیرساخت های انرژی کشور وارد کرده است. خیلی ناترازی هایی که ایجاد می نماییم و هر روز در آن غرق می شویم، بالاخره یک روز باید فکر نماییم که چه کاری برای این وضعیت می خواهیم انجام دهیم. نباید خیلی دیر شود. آن روز باید زمانی باشد که همه چیز را خراب نکرده باشیم که غیرقابل برگشت باشد. در نتیجه برنامه ای که باید به آن فکر نماییم ایجاد تعادل بین منابع و مصارف و هماهنگی بین طبیعت و زندگی است.
به گفته ی ایشان، بیشتر کارخانه هایی که اطراف تهران هستند مواد اولیه محصولات خودرا از بنادر خلیج فارس وارد می کنند، سپس محصول تولید شده را باردیگر به جنوب می فرستند که صادرکنند. به همین سبب قیمت تمام شده افزایش می یابد و این ها از مسائل بدیهی است. ادامه روند ناترازی فعلی در برق و گاز و بنزین، وضعیت را روز به روز بدتر می کند. باید ناترازی ها را حل نماییم و نباید بگوییم که اگر در اینجا به ناترازی دست بزنیم، صدا بلند می شود.
سخنان رییس جمهور درباره ی فرونشست زمین و ناترازی انرژی، نشان دهنده اهمیت و ضرورت اقدامات سریع و کارآمد برای مواجهه با این بحران هاست. این موضوعات، نه فقط از نظر زیست محیطی و اقتصادی، بلکه از جنبه اجتماعی و امنیتی نیز اهمیت بالایی دارند و نیاز به یک رویکرد جامع برای حل آنها وجود دارد.


1403/06/28
11:13:25
0.0 / 5
16
تگهای خبر: آب , انرژی , بنزین , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۱
MIGT انرژی ، توربین، گاز ، ام آی جی تی

migtco.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ام آی جی تی محفوظ است

ام آی جی تی

وبسایت اقتصادی با تمرکز بر نفت و گاز