گزارش ام آی جی تی؛

راهکار وزارت نفت برای جلوگیری قطع گاز صنایع

راهکار وزارت نفت برای جلوگیری قطع گاز صنایع ام آی جی تی: به گزارش ام آی جی تی، در سالهای اخیر ناترازی گاز سبب محدودیت های سوختی برای صنایع می شد اما به تازگی امکان ذخیره سازی گاز برای صنایع فراهم گشته است که این امر می تواند راهکاری برای پیشگیری از قطع گاز صنایع باشد.



به گزارش ام آی جی تی به نقل از مهر، ذخیره سازی گاز را می توان بهترین گزینه برای جبران ناترازی گاز و کاهش آلودگی هوا در زمستان دانست از یک سو دی اکسید کربن کاهش می یابد و از طرف دیگر صنایع و نیروگاه ها با قطعی خوراک دست و پنجه نرم نمی کنند.
شاید برای همین است که اخیراً وزارت نفت «شیوه نامه جذب سرمایه گذار بمنظور افزایش پایداری تأمین گاز طبیعی» را به صنایع ابلاغ کرده است. در این شیوه نامه اولویت با مشترکان عمده و نیروگاه ها، صنایع می توانند با نصب تجهیزات لازم، گاز ذخیره کنند، اقدامی که معین نیست صنایع به چه میزان از آن استقبال کنند.
تجربه سالهای اخیر نشان میدهد ذخیره سازی گاز برای تأمین گاز پایدار در دوره سرد سال امری اجتناب ناپذیر است. حالا شرایطی مهیا شده است تا صنایع بزرگ هم چنین رویه ای را در پیش بگیرند اما معین نیست اصلاً چنین مسأله ای صنایع را ترغیب به ذخیره سازی گاز می کند.

رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تجاری تهران در ارتباط با ذخیره سازی گاز توسط صنایع و ضرورت حرکت صنایع به این سمت برای جلوگیری از ناترازی انرژی به خبرنگار مهر اظهار داشت: مدلهای توسعه و نگهداشت در مبحث گاز مشخص است و یکی از این روش ها ذخیره سازی گاز در فصول گرم سال جهت استفاده در فصول سرد سال است.
مصطفی نخعی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی هم در ارتباط با این مساله به خبرنگار مهر اظهار داشت: صنایع جزو عمده ترین بخشهایی هستند که به گاز نیاز دارند و در زمستان ها با ناترازی گاز و بالا رفتن گاز در بخش خانگی با افت فشار و قطعی و تعطیلی مواجه می شوند.
وی افزود: صنایع در کشورهای پیشرفته دنیا به سمت صنعت ذخیره سازی گاز رفته اند تا در فصول گرم سال گاز را ذخیره و در فصول سرد سال از آن بهره گیرند. به این وسیله گاز برای آنها خیلی ارزان تر تمام می شود و سبب می شود با ضرر دهی و تعطیلی خطوط تولید در زمستان رو به رو نشوند.
حسینعلی حاجی دلیگانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس هم همین نظر را دارد و در ارتباط با ذخیره سازی گاز توسط صنایع می گوید: در زمستان ها همیشه صنایع با مشکل ناترازی گاز مواجهند و بنا بر این گاز مصرفی آنها در مقاطعی قطع می شود و تولید با مشکل روبرو می شود، در صورتیکه اگر مبادرت به ذخیره سازی گاز کنند یک اقدام دو سر سود برای آنها است.
حاجی دلیگانی اشاره کرد: صنایع در کشورهای اروپایی برای حل مشکل کمبود گاز در زمستان ها چندین سال است که به سمت ذخیره سازی گاز رفته اند و اکنون تمام نیاز خودرا در زمستان ها از محل مخازن ذخیره سازی گاز تأمین می کنند.
ذخیره سازی گاز تعدادی از کشورها بالای ۲۰ درصد از مصرف سالانه
ذخیره سازی گاز امری رایج در دنیاست که کشورهای اروپایی و حتی کشورهای همجوار به سبب ناترازی گاز استقبال بیشتری نسبت به این مساله نشان داده اند. پدیدار هم صحه بر این مساله می گذارد و می گوید: کشورهای اروپایی به سبب نداشتن منابع گازی و نیاز آنها به واردات گاز، بیشترین میزان ذخیره سازی گاز را دارند و بخش عمده نیاز ذخیره سازی گاز در این کشورها توسط صنایع با توجیه پذیری بطورکامل اقتصادی، انجام می پذیرد.
نخعی هم با انتقاد از جدی نگرفته شدن ذخیره سازی گاز افزود: بحث ذخیره سازی گاز یک مبحث مهمست ما جزو معدود کشورهای دارای ذخایر گازی در دنیا هستیم که ذخایر ذخیره سازی گاز در کشور ما خیلی محدود است.
وی افزود: متوسط ذخیره سازی گاز در دنیا حدوداً ۱۰ درصد است و ذخیره سازی گاز کشورهای توسعه یافته و مصرف کننده گاز مثل کشورهای اروپایی و یا کشورهای تولید کننده گاز مثل کانادا و قطر بالای ۲۰ درصد از مصرف سالانه است.
توسعه انشعاب اشتباه بود؟
ایران کشوری که ۴۳۰ هزار کیلومتر شبکه گاز شهری و روستایی و ۳۹ هزار کیلومتر شبکه پرفشار گاز دارد و باتوجه به افزایش ناترازی گاز درسال های اخیر دست از توسعه شبکه گاز نکشید.
پدیدار با انتقاد از استفاده بی رویه و بی برنامگی دولت برای توسعه شبکه گاز رسانی در کشور اظهار داشت: شرکت ملی گاز ایران یک میلیون انشعاب جدید گاز داده که این نشان دهنده عدم برنامه ریزی شرکت ملی گاز برای هدایت سیستمی است. ضرورتی ندارد به همه روستاها حتی روستاهای صعب العبور گاز رسانی شود بلکه بهتر است به آنها سیستم های دیگری برای گرمایش بدهیم.
به گفته وی ناترازی گاز ناشی از رفتارهای ناموزون در تولید، توزیع و مصرف گاز است.
کمبود مخزن در کشور برای ذخیره سازی گاز
پدیدار افزود: برای این کار نیازمند ۲۰ مخزن ذخیره سازی گاز هستیم ولی هم اکنون فقط ۳ مخزن داریم.
رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تجاری تهران اضافه کرد: دولت بخشنامه این مساله را به صنایع ابلاغ کرده و از آنها خواسته که به سمت ذخیره سازی گاز حرکت کنند و تسهیلات لازم را هم در اختیار آنها گذاشته است ولی تا حالا هیچ آماری نداریم که صنایع به این سمت رفته اند یا خیر. با اینحال اساسا با فراهم شدن زمینه لازم دولت باید به این سمت برود.
حاجی دلیگانی هم می گوید شرکت ملی نفت و شرکت ملی گاز بایستی انبارهای ذخیره گاز به اندازه کافی تأسیس می کردند چونکه تنها راه ذخیره سازی گاز همین است.
وی در ادامه بیان کرد: اما متأسفانه این اتفاق نیفتاد ولی تنها راه جبران ناترازی گاز در زمستان ها مخصوصاً برای صنایع ذخیره سازی گاز است.
ظرفیت ذخیره سازی در ایران کمتر از ۱ درصد است
حاجی دلیگانی با اشاره به این که ذخیره سازی گاز امری هزینه بر اما اجبار آور است، اشاره کرد: ما یا باید میزان تولید را به حدی بالا ببریم که در زمان پیک مصرف با کمبود روبرو نشویم و یا این که در زمانی که مازاد تولید داریم ذخیره سازی انجام دهیم تا در زمان پیک مصرف از این گاز استفاده نمائیم البته ذخیره سازی گاز هزینه بر است اما راهی جز این نداریم.
به گفته نخعی کشور ما در فصول گرم سال گاز مازاد دارد که می تواند این گاز مازاد را بجای صادرات یا عدم برداشت گاز، به سمت اعطای این گاز به صنایع در قالب های مختلف همچون CNG، LPG، LNG و گاز طبیعی در اختیار صنایع دارای مخازن ذخیره سازی قرار دهد.
وی افزود: البته ما ظرفیتمان کمتر از ۱ درصد است و در این مساله کار خاصی را انجام نداده ایم و اگر بخواهیم یک ظرفیت ۱۰ درصدی برای ذخیره سازی را ایجاد می نماییم می توانیم بخش قابل توجهی از نیاز گازی را در فصل سرد سال که با ناترازی مواجه هستیم مرتفع نماییم.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس بیان کرد: در همین راستا در آغاز امسال، به تمامی صنایع دارای کمبود گازی در فصل زمستان اطلاع داده شد که در صورت سرمایه گذاری در راستای ایجاد مخازن ذخیره سازی گاز، گاز طبیعی یا CNG و LPG، LNG قرار خواهد داد. در همین جهت هم به صنایع در راستای سرمایه گذاری در ایجاد مخازن ذخیره سازی گاز مشوق های متنوعی هم اعطا شده است.
مینی ال ان جی راه اندازی شده در داخل کشور نداریم
نخعی اشاره کرد: بحث ذخیره سازی در اشل بزرگ و میادین زیر زمینی شرایط خاص خودرا دارد ولی در صنایع می تواند بوسیله مینی ال ان جی ها اتفاق بیفتد. یک سری اقداماتی توسط بخش خصوصی شروع شده ولی ما هنوز مینی ال ان جی راه اندازی شده در داخل کشور نداریم.
به گفته نخعی اقداماتی برای ذخیره سازی گاز شروع شده که باید حمایت شود تا توسعه پیدا کنند. این مینی ال ان جی ها می توانند نیاز صنایع که با قطعی گاز مواجه می شوند را برطرف کنند.
لزوم ذخیره سازی؛ قطعی گاز بر قیمت تمام شده صنایع تاثیر گذار است
حاجی دلیگانی افزود: وقتی گاز صنایع در زمستان ها قطع شود بر روی قیمت تمام شده محصولات آنها تأثیرگذار می شود چونکه آنها به سبب قطع گاز ضرر می کنند و برای جبران ضرر خود قیمت تمام شده کالای تولیدی را می افزایند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس اظهار داشت: به تعدادی از صنایع اگر سوخت داده نشود آنها مجبور می شوند از سوخت های جایگزین بهره گیرند که این هم برای سلامتی مردم ضرر دارد و بدین سبب راهی جز ذخیره سازی گاز توسط صنایع وجود ندارد.
حاجی دلیگانی اظهار داشت: در برنامه هفتم مجلس ذخیره سازی گاز توسط صنایع را قید کرده است و دولت هم بخشنامه آنرا به صنایع ابلاغ و تسهیلات لازم را هم برای آنها تعیین کرده است تا گاز را به هر نوعی که می خواهند و با قیمت پایین در تابستان ها به آنها تخصیص دهند تا بتوانند مبادرت به ذخیره سازی گاز کنند.
این نماینده مجلس یازدهم افزود: دولت همین طور برای صنایع این امکان را ایجاد کرده است تا از سرمایه گذاران بهره گیرند و بتوانند منابع مورد نیاز خود برای تأمین مخازن سرمایه گذاری را تأمین کنند.
وی اضافه کرد: با توجه به این که این امکان برای صنایع توسط دولت فراهم شده و در برنامه هفتم هم قید شده اگر صنایع به این سمت نروند خودشان صدمه می بینند.
پدیدار هم دراین زمینه اظهار داشته بود: صنایع وقتی به سمت ذخیره سازی گاز بروند به خودشان کمک زیادی کرده اند. آنها می توانند گاز را در تابستان ها در مخازن خود ذخیره و در زمستان ها مورد استفاده قرار دهند.
حالا باید دید با شیوه نامه ای که بتازگی ابلاغ گردیده است صنایع رغبتی برای ذخیره سازی از خود نشان می دهند یا آنکه به سبب هزینه بر بودن ذخیره سازی تن به چنین اقدامی نداده و به استفاده از سوخت های جایگزین ادامه می دهند.

1402/08/20
16:01:27
0.0 / 5
369
تگهای خبر: CNG , انرژی , تولید , راه اندازی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴
MIGT انرژی ، توربین، گاز ، ام آی جی تی

migtco.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ام آی جی تی محفوظ است

ام آی جی تی

وبسایت اقتصادی با تمرکز بر نفت و گاز