میلیاردها دلار درآمد نفت و گاز دو سازنده خاورمیانه کجا خرج می شود؟

میلیاردها دلار درآمد نفت و گاز دو سازنده خاورمیانه کجا خرج می شود؟ ام آی جی تی: از میان کشورهای تولیدکننده نفت و گاز خاورمیانه، عربستان سعودی و امارات، در کوشش برای متنوع کردن اقتصادشان، میلیاردها دلار درآمد اضافی که به لطف قیمت بالای نفت و گاز نصیبشان شده است را برای پروژه های انرژی پاک هزینه می کنند.



به گزارش ام آی جی تی به نقل از ایسنا، گفتن اینکه شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس، نفت و گاز را تنفس می کنند، چندان اغراق آمیز نیست. حدود ۶۰ سال پیش، یک شهر معمولی در عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کویت، قطر، بحرین و عمان شاید چند هزار سکنه داشت اما حالا به لطف ثروت نفت و گاز وسیع این منطقه، خیلی از این شهرها به کلان شهرهایی در کلاس جهانی تبدیل گشته اند. عربستان سعودی ۱۶ درصد از ذخایر نفت قطعی جهان را در اختیار داشته و دومین تولیدکننده بزرگ نفت می باشد که در حدود ۱۵ درصد از تولید جهانی سهم دارد.

عربستان سعودی و چند کشور دیگر خاورمیانه، در سال میلادی جاری، به لطف قیمت بالای نفت و گاز، مازاد بودجه کم سابقه ای را گزارش کردند. طبق آمار مقدماتی وزارت دارایی عربستان سعودی، مازاد بودجه این کشور در سال ۲۰۲۲، به ۱۰۲ میلیاردریال (۲۷ میلیارد دلار) معادل دو درصد تولید ناخالص داخلی رسید. برای سال ۲۰۲۲، کل درآمد این کشور به حدود ۱.۲۳۴ تریلیون دلار و هزینه، به ۱.۱۳۲ تریلیون ریال خواهد رسید.

اما همیشه وضعیت به این منوال نبوده است. بیشتر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس سالها به سبب قیمت پایین انرژی، با کسری بودجه مواجه بودند. در حقیقت، همین سال قبل بود که آژانس اعتبارسنجی "اس اند پی گلوبال ریتینگز" برآورد کرد کسری بودجه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در فاصله سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳، مجموعا به حدود ۴۹۰ میلیارد دلار خواهد رسید در صورتیکه بدهی دولتی به میزان ۱۰۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۱ افزوده شد.

البته، اوضاع حالا خیلی بهتر از آنچه این کشورها تصور می کردند، شده است اما این کشورها به خوبی بر این حقیقت واقف شده اند که اقتصاد آنها تا چه حد به نفت و گاز وابسته است. بنا بر این است که عربستان سعودی و همتایانش در شورای همکاری خلیج فارس، به استقبال گذار انرژی رفته و الان سرمایه گذاری بالایی در انرژی تجدیدپذیر انجام می دهند.

طبق گزارش سالانه شرکت "گروه مشاوره بوستون"، خاورمیانه در ۹ ماهه سال میلادی جاری، ۲۸۳ قرارداد سبز داشته که ۱۶ درصد در مقایسه با زمان مشابه سال قبل افزایش نشان میدهد و مجموع ارزش آن به ۲۳.۸ میلیارد دلار می رسد. تحلیل این شرکت نشان داده است که با وجود هزینه بالایی که قراردادهای انرژی سبز دارند، این قراردادها ارزش بیشتری نسبت به قراردادهای غیر انرژی سبز ایجاد می کنند. از میان کشورهای منطقه خلیج فارس، عربستان سعودی و امارات متحده عربی در حوزه سرمایه گذاری های انرژی پاک، پیشرو هستند.

عربستان سعودی: خورشیدی، بادی و هیدروژن

هرچند شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، سال قبل با اشاره به اینکه این کشور می خواهد تا آخرین قطره نفت را استخراج کند، سر و صدای زیادی در جامعه نفتی به پا کرد اما عربستان سعودی تحت برنامه اقتصادی افق ۲۰۳۰ محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور، یکی از بلندپروازانه ترین طرحهای جهان برای انرژی پاک را دنبال می کند.

در این برنامه اقتصادی، عربستان سعودی توسعه ۶۰ گیگاوات انرژی تجدیدپذیر تا پایان دهه جاری را هدف گذاری کرده است که با ۸۰ گیگاوات ظرفیت نصب شده نیروگاه هایی که گاز یا نفت می سوزانند، قابل مقایسه است.

تاکنون عربستان سعودی در استفاده از تجدیدپذیرها، پیشرفت محدودی داشته و تنها، یک نیروگاه خورشیدی به ظرفیت ۳۰۰ مگاوات در فعالیت بوده و یک نیروگاه بادی به ظرفیت ۴۰۰ مگاوات، تحت ساخت است.

عربستان سعودی با آفتاب فراوان و نسیم ثابت دریای سرخ، مکان ایده آلی برای تولید انرژی تجدیدپذیر است. شرکت نفتی دولتی آرامکوی سعودی سال قبل بعد از اینکه اعلام نمود بزرگترین توسعه گاز شیل خارج از آمریکا را شروع می کند، بازارهای گاز طبیعی را تکان داد. آرامکوی سعودی اعلام نمود می خواهد ظرف چند سال آینده، ۱۱۰ میلیارد دلار برای توسعه میدان گازی جفوره که برآورد می شود ۲۰۰ تریلیون فوت مکعب گاز دارد، هزینه کند. این شرکت دولتی امیدوار است تولید گاز طبیعی از جفوره را در سال ۲۰۲۴ شروع کند و تا سال ۲۰۳۶، فروش گاز را به ۲.۲ میلیارد فوت مکعب در روز برساند. همین طور ۴۲۵ میلیون فوت مکعب در روز اتان خواهد فروخت.

آرامکو دو سال پیش اعلام نمود می خواهد بجای تبدیل گاز طبیعی به گاز طبیعی مایع (ال ان جی)، عمده آنرا به هیدروژن آبی که سوخت پاک تری است، تبدیل کند. این غول نفتی، به سرمایه گذاران اعلام نمود از طرحهای کوتاه مدت برای توسعه بخش ال ان جی صرفنظر کرده تا به هیدروژن متمرکز شود. امین ناصر، مدیرعامل آرامکو اعلام نمود برنامه فوری عربستان سعودی، تولید گاز طبیعی کافی جهت استفاده داخلی و توقف سوزاندن نفت در نیروگاه ها و تبدیل گاز باقی مانده به هیدروژن است. هیدروژن آبی از گاز طبیعی با دو روش SMR یا ATR تولید می شود و دی اکسید کربن تولید شده در این فرآینده، جذب و ذخیره می شوند. گرفتن گازهای گلخانه ای، تاثیر محیط زیستی بر زمین را خنثی می کند.

آرامکو در سال ۲۰۲۰ اولین محموله آمونیاک آبی را از عربستان سعودی به ژاپن ارسال کرد. دولت عربستان سعودی همین طور یک تاسیسات هیدروژن سبز به ارزش پنج میلیارد دلار می سازد که انرژی ابرشهر نوئم را تامین خواهدنمود. این تاسیسات از انرژی خورشیدی و بادی برای تولید چهار گیگاوات انرژی پاک استفاده خواهد بود که به نوبه خود، برای تولید هیدروژن سبز استفاده خواهد شد. آلمان اعلام نموده است به حجم عظیمی هیدروژن سبز نیاز دارد و امیدوار است عربستان سعودی، تامین کننده اصلی این سوخت شود. این قدرت اقتصادی اروپایی دریافته است نمی تواند به تنهایی در فناوری هیدروژن برای کربن زدایی از اقتصاد، سرمایه گذاری کند و تامین کنندگان کم هزینه مانند عربستان سعودی نیاز دارد.

امارات متحده عربی: هسته ای، بادی و تبدیل زباله به انرژی

شرکت انرژی هسته ای امارات (ENEC) سال گذشته، راه اندازی اولین تاسیسات نیروی هسته ای این کشور را اعلام نمود. این تاسیسات هسته ای به ظرفیت ۱۴۰۰ مگاوات، به بزرگترین تولیدکننده برق در امارات متحده عربی تبدیل گشته و الان بصورت ۲۴ ساعته، برق ثابت، قابل اتکا و پایدار تولید می کند. امارات متحده عربی همین طور جا پای عربستان سعودی گذاشته و بنیان قوی برای انرژی تجدیدپذیر بنا نهاده است.

شرکت انرژی پاک مصدر که وابسته به صندوق سرمایه دولتی مبادله ابوظبی است، بعد از امضای قراردادی در آوریل سال ۲۰۲۱ برای توسعه پروژه خورشیدی در جمهوری آذربایجان، در آسیای مرکزی ظرفیت تجدیدپذیر را توسعه می دهد. مصدر از زمان تاسیس در سال ۲۰۰۶ پروژه های انرژی تجدیدپذیر مختلفی در ۳۰ کشور مختلف ساخته و حدود ۲۰ میلیارد دلار در توسعه ۱۱ گیگاوات ظرفیت تولید برق با بهره گیری از نیروی خورشیدی، بادی و زباله، سرمایه گزاری نموده است.

اکنون مصدر می گوید می خواهد از درسهایی که در خارج آموخته است، برای توسعه ظرفیت انرژی پاک در داخل بهره ببرد. به عنوان مثال، مصدر می خواهد با توسعه مزارع بادی داخلی با بهره گیری از تازه ترین توربینهایی که قادرند حتی از بادهای ضعیف هم برق تولید کنند، منابع بادی نسبتا ضعیف امارات متحده عربی را تقویت کند.

بر اساس گزارش اویل پرایس، به علاوه، این شرکت تاسیساتی به ارزش ۱.۱ میلیارد دلار می سازد که زباله برای تولید برق می سوزاند. بعد از تکمیل، این تاسیسات تقریباً دو سوم زباله های خانگی که هر سال در این کشور تولید می شود را خواهد سوزاند.





منبع:

1401/10/09
13:33:49
0.0 / 5
406
تگهای خبر: آب , انرژی , توربین , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۸ بعلاوه ۱
MIGT انرژی ، توربین، گاز ، ام آی جی تی

migtco.ir - حقوق مادی و معنوی سایت ام آی جی تی محفوظ است

ام آی جی تی

وبسایت اقتصادی با تمرکز بر نفت و گاز