«منصور ریاحی» مدیرعامل شركت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران امروز در نشستی خبری اظهار داشت: در خصوص پیشگیری و مقابله با قاچاق فرآوردههای نفتی اقدامات اساسی انجام شده است.
وی افزود: شركت ملی پخش فرآوردههای نفتی زیرساختهای خوبی در بخش فناوری اطلاعات فراهم كرده و برای عرضه سوخت براساس پیمایش از این زیرساختها استفاده میشود.
ریاحی تصریح كرد: طرح عرضه
نفت گاز براساس پیمایش یكی از این طرح ها است كه در تاریخ چهاردهم بهمنماه سال ۱۳۹۳ به تصویب هیات دولت رسید.
وی ادامه داد: این طرح به منظور روان سازی تامین سوخت ناوگان حمل و نقل تصویب شد و به دستگاههای اجرایی ذیربط كشور ابلاغ شد؛ جلسات متعددی در این خصوص به صورت مرتب برگزار شد و در نهایت طرح از ابتدای مهرماه سال ۱۳۹۴ به مرحله اجرا رسید.
مدیرعامل شركت ملی پخش فرآوردههای نفتی با بیان اینكه “در این راستا سیستم جدیدی به نام آیفن طراحی شد”، گفت: در این سیستم، عرضه
نفت گاز به صورت هوشمند مورد ارزیابی قرار گرفت.
وی افزود: هدف اصلی راه اندازی آیفن كسب اطلاعات مسافتهایی است كه توسط بارنامههای برون شهری از پایانه اخذ میشود و این اطلاعات تبدیل به سهمیه تخصیصی شده و به كارت سوخت خودروها منتقل میشود.
ریاحی نتیجه عملكرد سامانه آیفن را تا امروز مثبت ارزیابی كرد و گفت: قبل از اجرای این سامانه روزانه ۱۲۰ میلیون لیتر نفتگاز به خودروها تخصیص داده میشد، در حالی كه میانگین مصرف ۵۱ میلیون لیتر در روز بود؛ به عبارتی دیگر شكاف بین تخصیص و مصرف ۷۰ میلیون لیتر بود كه بعد از طراحی آیفن و اجرای این طرح به صورت پلكانی سهمیه تخصیصی كاهش داده شد و به ۶۷٫۸ میلیون لیتر رسید، در حالی كه میانگین مصرف روزانه نیز با صرفه جویی حدوداً ۷ میلیون لیتری به ۴۲٫۵ میلیون لیتر رسید؛ به عبارتی دیگر فاصله بین تخصیص و مصرف به ۲۵ میلیون لیتر كاهش یافته است و روزانه هفت میلیون لیتر در مصرف گازوییل صرفه جویی شد.
وی ادامه داد: با اجرای این طرح تاكنون حدود سه میلیارد لیتر در مصرف گازوئیل صرفهجویی شده كه براساس قیمتهای صادراتی كه ۱۰۷۰ تومان در هر لیتر است، حدود ۳۱۰۰ میلیارد تومان در مصرف گازوئیل صرفه جویی شده است.
مدیرعامل شركت ملی پخش فرآوردههای نفتی با بیان اینكه “حدود ۸۳۰ هزار خودرو در دو بخش برون شهری و درون شهری وجود دارد كه از این تعداد حدود ۳۳۰ هزار خودرو برون شهری و ۵۰۰ هزار خودرو درون شهری هستند”، گفت: ۳۳۰ هزار خودرو از آنجایی كه براساس بارنامه فعالیت میكنند سهمیه عملكردی میگیرند، اما از ۵۰۰ هزار خودروی درون شهری هنوز ۲۰۰ هزار خودرو در سامانه UTCMS ثبت نام نكردهاند و اگر تا مهرماه سال جاری ثبت نام نكنند، سهمیه آنها به صورت پلكانی كاهش پیدا میكند.
وی افزود: سهمیه پایه به صورت ماهیانه به خودروها داده میشود و میزان این سهمیه هر ماه در كمیته راهبردی مورد بررسی قرار میگیرد؛ در سهمیه پایه در حوزه درون شهری چهار كلاس خودرو و در حوزه برون شهری ۹ كلاس خودرو وجود دارد.
ریاحی در خصوص اقدامات شركت ملی پخش فرآوردههای نفتی در حوزه پیشگیری از عرضه خارج از شبكه فرآوردههای نفتی اذعان داشت: یكی از طرحهای انجام شده طرح دیسپچینگ است كه اطلاعات صنعتی را كنترل میكند؛ به عبارتی دیگر این طرح میزان فرآوردههایی كه در انبار شركت ملی پخش و انبارهای جایگاه سوخت موجود است را اندازهگیری میكند و از این طریق بین عرضه و مصرف اطلاعات مفیدی به دست میآید.
وی ادامه داد: در این طرح، ظرف یك ماه آینده ۵۰۰ جایگاه سوخت وارد مناقصه میشود و از این طریق اطلاعات ۵۰۰ جایگاه سوخت دیگر رصد میشود؛ به طور كلی قرار است اطلاعات ۳۴۰۰ جایگاه سوخت سراسری كشور رصد شود.
وی افزود: همچنین براساس این طرح اطلاعات خودرو از طریق نصب دوربین پلاك خوان به دست خواهد آمد تا از عرضه خارج از شبكه فرآوردهها جلوگیری شود.
این مقام مسئول از اجرایی شدن طرح فروش مرزی نفتگاز به عنوان طرحی دیگر برای پیشگیری از عرضه خارج از شبكه فرآوردههای نفتی خبر داد و گفت: هدف طرح فروش مرزی كه مصوبه هیات دولت است فروپاشی زنجیره قاچاق بوده كه در این راستا سه طرح انجام میشود؛ طرح نخست فروش سوخت در پایانههای مرزی است كه براساس این طرح سوخت داخل باك خودروهایی كه از مرز خارج میشوند كنترل میشود و مابهالتفاوت آن پرداخت میشود.
وی ادامه داد: طرح دوم فروش سوخت در بازارچههای مرزی به منظور صادرات با یك نرخ تعادلی و طرح سوم فروش سوخت به خانوارهای مرزنشین در شعاع ۲۰ كیلومتری مرز است كه این طرحها باعث ایجاد اشتغال و انگیزه برای مرزنشینان میشود و در مجموع برای طرح فروش مرزی روزانه ۲٫۵ میلیون لیتر
نفت گاز اختصاص داده میشود.
مدیرعامل شركت ملی پخش فرآوردههای نفتی تصریح كرد: طرح دیگر راهاندازی سامانه تجارت آسان است كه در این طرح، درخواستی كه توسط مصرف كنندگان
نفت گاز اعلام میشود مورد بررسی قرار میگیرد، به طوری كه هر كدام از این مصرف كنندگان زیرمجموعه سازمانی هستند و بر این اساس سازمانهای متولی درخواست این مصرف كنندگان به شركت ملی پخش فرآوردههای نفتی اعلام میكنند , این درخواست در كمیته مورد بررسی قرار میگیرد و چنانچه تایید شد، صدور حواله صورت میگیرد.
وی افزود: قیمت فرآوردهای كه به مرزنشینان تعلق میگیرد در هر مرز با توجه به قیمت فرآورده در كشورهای همجوار متفاوت است؛ این نرخ براساس طرحی تحت عنوان نرخ تعادلی تعیین میشود.
ریاحی از خصوصی سازی ۱۹۰ جایگاه شركتی خبر داد و گفت: بقیه جایگاههای سوخت پیش از این خصوصی سازی شده و اكنون این ۱۹۰ جایگاه عرضه سوخت برای واگذار به بخش خصوصی به سازمان خصوصی سازی اعلام شده اند.
مدیرعامل شركت ملی پخش فرآوردههای نفتی در خصوص میزان بدهی ایرلاینها به شركت ملی پخش فرآوردههای نفتی، گفت: میزان بدهی ایرلاینها ۱۵۰۰ میلیارد تومان بود كه در حال حاضر به ۹۰۰ میلیارد تومان كاهش یافته است؛ شركت هواپیمایی آسمان در حال تسویه بدهی ۲۰۰ میلیاردی خود با تهاتر است و تسویه بدهی گذشته هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران نیز از طریق تهاتر دنبال میشود.
وی افزود: با توجه به طلبی كه شركتهای هواپیمایی از دولت داشتند قرار است این بدهی بین آنها و دولت تهاتر شود كه این موضوع از طریق نهاد ریاست جمهوری و وزارت اقتصاد و دارایی در حال پیگیری است.
ریاحی با بیان اینكه “قاچاق سوخت وجود دارد”، اذعان داشت: باید گفت قاچاق گازوئیل كاهش پیدا كرده، اما نمیتوان گفت كلا ریشه كن شده است.
وی افزود: آمار دقیقی از قاچاق گازوئیل در دست نیست؛ به طور كلی عرضه گازوئیل ۷٫۵ تا ۸ میلیون لیتر كاهش پیدا كرده كه این میزان قبلاً قاچاق میشد.
مدیرعامل شركت ملی پخش فرآوردههای نفتی از ادامه طرح برندسازی جایگاههای سوخت خبر داد و گفت: اجرای هر طرحی نیاز به الزامات و زیرساختهایی دارد و در این خصوص در راستای برندسازی جایگاههای سوخت جلسات متعددی برگزار میشود.
وی ادامه داد: اولویت نخست وزارت
نفت خروج از نظام كارمزدی و ورود به حقالعمل كاری است كه احتمالا ظرف سه تا چهار ماه آینده نهایی شده و این موضوع در طرح برندسازی جایگاههای سوخت كه داوطلبانه انجام میشود، اعمال خواهد شد.