سرپیچی قزاقستان در مقابل اوپک پلاس جنگ قیمت نفت در راه است؟
ام آی جی تی: سرپیچی علنی قزاقستان از توافق نفتی اوپک پلاس، می تواند نشانه خروج این کشور از این گروه باشد و عربستان سعودی را در لحظه ای نامطمئن، به یک جنگ قیمتی دشوار وارد کند.
به گزارش ام آی جی تی به نقل از ایسنا، ارلان آکنژنوف، وزیر انرژی قزاقستان که بتازگی منصوب شده است، روز چهارشنبه به رویترز اظهار داشت که این کشور آسیای مرکزی، هنگام تعیین سطح تولید نفت خود، منافع ملی را بر منافع گروه اوپک پلاس اولویت خواهد داد؛ یعنی این کشور ممکنست به کاهش تولیدی که تحت توافق عرضه میان کشورهای بزرگ تولیدکننده اوپک پلاس به انجام آن متعهد شده است، عمل نکند.
این اظهارات همین طور می تواند پیش درآمدی برای خروج غیررسمی قزاقستان از ائتلاف اوپک پلاس به رهبری عربستان سعودی باشد که از سال ۲۰۲۲، با یک سلسله کاهش تولید جمعی به میزان ۵.۸۵ میلیون بشکه در روز، معادل ۶ درصد از تولید جهانی توافق کرده است. اما پایبندی به این توافق همیشه سفت و سخت نبوده است و برخی از اعضا همچون عراق و امارات عربی متحده، از اهداف تولید خود پیروی نکرده اند.
قزاقستان مسلما بدترین متخلف حال حاضر اوپک پلاس است. برمبنای داده های اوپک، تولید نفت خام این کشور در مارس، به ۱.۸۵ میلیون بشکه در روز، در مقایسه با میانگین ۱.۷۴ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۴ افزوده شد.
گروه اوپک پلاس در سالیان اخیر، در حفظ قیمت نفت برنت در محدوده ثابت ۷۰ تا ۹۰ دلار در هر بشکه بسیار موثر بوده است. اما عدم پایبندی اعضاء این گروه، عربستان سعودی را که طبق برآوردهای صندوق بین المللی پول، به قیمت نفت بالاتر از ۹۰ دلار در هر بشکه نیاز دارد تا بودجه خودرا متعادل کند، آزرده کرده است.
ریاض و سایر تولیدکنندگان در اوایل ماه جاری، با بیان یک توافق غیرمنتظره برای تسریع برنامه های افزایش تولید به میزان 411 هزار بشکه در روز در ماه مه که سه برابر بیش از افزایش برنامه ریزی شده قبلی است، از اعضایی که پایبندی ضعیفی به توافق نفتی داشته اند، انتقاد کردند.
عربستان همین طور قیمت فروش نفت خودرا در ماه مه برای خریداران آسیایی به شدت کم کرد و به پایین ترین حد در چهار ماه اخیر رساند و سایر تولیدکنندگان را به چالش کشید.
یک جنگ طولانی قیمت، مانند جنگی که عربستان در سال ۲۰۱۴ در کوشش برای ممانعت از افزایش تولید شیل آمریکا به راه انداخت، خیلی از میادین نفتی را بی سود می سازد و تولیدکنندگان را به تعطیلی تولید سوق می دهد و به تولیدکنندگان ارزان قیمت، سهم بیشتری از بازار می دهد.
در ابتدا به نظر می رسید که توافق افزایش تولید، به هدف خود دست می یابد و بدنبال آن یک برنامه جبرانی مفصل دنبال می شد که موجب می شد قزاقستان و عراق کاهش عمیق تولید را اجرا کنند. اما اظهارات روز چهارشنبه وزیر انرژی قزاقستان، حاکی از آنست که این کشور حاضر نیست همانطور که توافق شده بود، عمل کند و تولید را در سطوح بالا حفظ خواهدنمود.
سناریوی کابوس
این یک سناریوی کابوس برای گروه اوپک پلاس است. سرپیچی قزاقستان ممکنست سایر اعضا را به تجدید نظر در مزایای پایبندی به قرارداد نفتی، وادار کند و در نهایت، آنها را به فکر خروج از این اتحاد سوق دهد. این به نوبه خود می تواند به افزایش تولید منجر شود و در صورت افزایش تولید در سایر کشورهای غیراوپک پلاس مانند آمریکا و برزیل، قیمت نفت را می کاهد.
عربستان سعودی و متحدانش به احتمال زیاد فورا فشار دیپلماتیک گسترده ای را برای متقاعد کردن قزاقستان برای پایبندی به توافق شروع خواهند کرد. اما اگر ریاض نتواند نظم و انضباط خودرا به این طریق اعمال نماید، ممکنست با پر کردن بازار با نفت ارزان تر، تلاش کند قزاقستان و سایر اعضاء خطاکار اوپک پلاس را سر جای خود بنشاند و در حقیقت جنگ قیمتی را به راه بیندازد.
در واقع، منابع آگاه از این موضوع، روز چهارشنبه به رویترز گفتند که چندین عضو اوپک پلاس برای دومین ماه متوالی، تسریع افزایش تولید نفت در ژوئن را پیشنهاد خواهند کرد.
افزودن این مقدار نفت به بازاری که از عرضه کافی برخوردار است، خطرساز است، خصوصاً باتوجه به پریشانی اقتصادی جهانی که در بحبوحه تشدید جنگ تجاری جهانی دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا دیده می شود.
عربستان سعودی و سایر کشورهای حوزه خلیج فارس، تعدادی از پایین ترین هزینه های تولید نفت در جهان را دارند، بدین سبب بهتر از سایرین می توانند در جنگ قیمت دوام بیاورند. در عین حال، آنها نمی خواهند شاهد سقوط نرخها برای مدت طولانی باشند، برای اینکه این امر به شدت بر وضعیت مالی آنها تأثیر می گذارد.
بر اساس گزارش رویترز، اوپک پلاس امسال نشانه های رو به ازدیادی از ضعف را نشان داده است. سرپیچی قزاقستان می تواند نشان دهنده این باشد که یک جدایی فرا می رسد.
منبع: ام آی جی تی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب