مهم ترین اخبار اقتصادی دوشنبه ایسنا
دلارهایی كه با قاچاق بنزین می سوزند!
ام آی جی تی: به این دو سه جمله توجه كنید: ˮروزانه حدود ۱۰ میلیون لیتر بنزین به افغانستان قاچاق می شودˮ، ˮمصرف بنزین كشور از ۱۰۰ میلیون لیتر در روز عبور كردˮ، ˮدولت روزانه ۳۰ میلیون دلار یارانه پنهان بابت بنزین پرداخت می كندˮ. پیام این است كه وضعیت مصرف و قاچاق بنزین، حاد شده است.
به گزارش ام آی جی تی به نقل از ایسنا، قاچاق بنزین سال ها بود كه با طرح هدف مندی یارانه ها (كه البته ایرادات و نقدهای وارد بر آن بر كسی پوشیده نیست) مقداری كاهش یافته بود. اما نوسان اخیر قیمت ارز باردیگر سبب شده فاصله قیمتی بین بنزین داخلی با كشورهای منطقه تولید شود كه قاچاق سوخت را برای سودجویان، وسوسه انگیز كرده است. امروز رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعتی از قاچاق روزانه حدود ۱۰ میلیون لیتر بنزین به افغانستان اطلاع داد و اظهار داشت: وضعیت بازار چهارگانه عدم ثبات و پرهیز از سرمایه گذاری را به فعالان اقتصادی دیكته می كند.
بودجه كشور با بنزین آتش می گیرد!
ظرف مصرف بنزین در كشور لبریز شده و با رد شدن از مرز حدود ۱۰۰ میلیون لیتر در روز، چراغ خطر آن روشن شده است. بنزینی كه نرخ آن واقعی نیست و دولت مجبور به پرداخت یارانه پنهانی بابت بنزین است، تا جایی كه گفته می گردد دولت روزی ۳۰ میلیون دلار یارانه پنهان بابتی بنزین پرداخت می كند. در این راستا، محسن دلاویز، مدیرعامل شركت بهینه سازی مصرف سوخت در گفت وگو با ایسنا اخطار داد: با قیمت فعلی یارانه پنهانی كه دولت باید بابت بنزین پرداخت كند، از ۳۰ میلیون دلار به ۴۵ میلیون دلار در روز افزایش خواهد یافت.
قاچاق در قاچاق
از سوی دیگر عبدالعزیز هدایت - رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعتی - در یك نشست، به نقل از رئیس كمیسیون انرژی اتاق ایران درباره قاچاق بنزین اظهار داشت: روزانه حدود 10
میلیون لیتر بنزین به افغانستان قاچاق می شود كه قیمت هر لیتر بنزین در ایران ۱۰۰۰ تومان و در افغانستان ۶۰۰۰ تومان است. اما این پول به جای ایران به چین یا تركیه می رود و با آن لباس استوك وارد می گردد و دوباره پول آن تبدیل به دلار شده و از كشور خارج می شود؛ یعنی قاچاق در قاچاق كه این حجم نمی تواند توسط كولبران صورت گیرد.
چرا پرونده بنزین دوباره باز شد؟
از زمانی كه بودجه سال ۱۳۹۷ تصویب گردید تا زمانی كه معاون وزیر نفت اعلام نمود دولت هیچ برنامه ای برای تغییر قیمت بنزین یا سهمیه بندی آن ندارد، شایعه افزایش قیمت بنزین دهان به دهان می چرخید. انگار مردم هر لحظه منتظر بودند خبر افزایش نرخ بنزین را از دهان مسئولان بشنوند. اتفاقی كه تابحال رخ نداده است اما اجبار استفاده از كارت سوخت به قوت خود باقی ماند.
شنیده ها از آن حكایت می كند كه بررسی این مورد مراحل نهایی خویش را طی می كند و حتی احتمال اجرایی شدن آن در آینده نزدیك هم وجود دارد. در این میان نمایندگان مجلس كه تا همین ماه قبل اعلام نموده بودند، كمیسیون انرژی قبل از سال 1397 و بعد از آن با دو نرخی و چند نرخی كردن بنزین و افزایش قیمت مخالف است، مجلس و دولت هیچ طرحی در خصوص افزایش قیمت بنزین، سهمیه بندی و چند نرخی كردن بنزین ندارد و مجلس اجازه افزایش قیمت بنزین را به دولت نمی دهد. اكنون به طرق مختلف موافقت خویش را با سهمیه بندی و احیانا دو نرخی شدن بنزین اعلام نموده اند.
البته محمدعلی شاعری، نماینده بهشهر، نكا و گلوگاه در مجلس در جلسه شورای اداری بهشهر، افزایش قیمت سوخت را منتفی دانسته و گفته است: باید بگویم به هیچ عنوان افزایش قیمت در بخش سوخت و انرژی و تامین كالاهای اساسی صورت نگرفته و همین روند تا آخر سال جاری تداوم دارد.
قیمت پراید به زیر ۳۰ میلیون تومان رسید
حالا كه صحبت از بنزین شد، سری هم به بازار خودرو بزنیم؛ بازاری كه در ایام اخیر به دنبال كاهشی شدن قیمت ارز، در راه افت قیمت قرار گرفته است. امروز رییس اتحادیه صنف نمایشگاه داران و فروشندگان خودروی تهران به ایسنا اظهار داشت: بعد از ماه ها قیمت پراید ۱۳۱ به زیر ۳۰ میلیون تومان رسید. پراید ۱۱۱ هم از حدود ۳۵ میلیون تومان به ۳۴ میلیون تومان و قیمت پژو ۴۰۵ هم از حدود ۵۱ میلیون تومان در روز گذشته به ۴۹ میلیون تومان رسیده است.
گزارشی از بازار كساد ارز
امروز هم بازار ارز نسبت به هفته های گذشته كساد است و خرید و فروش زیادی در بین دلالان بازار صورت نمی گیرد. صرافی ها هم كه معمولا نرخ ارز را ثبت می كنند، ارزی برای فروش ندارند.در لحظه انتشار این گزارش، هر دلار آمریكا در بین دلالان حدود ۱۳) . هزار تومان به فروش می رسد قیمت خرید آن هم ۱۳ هزار و ۵۰۰ تا ۱۳ هزار و ۷۰۰ تومان است كه البته متقاضیان زیادی ندارد و مردم تلاش می كنند معاملات خویش را بیش تر در صرافی ها انجام دهند.
اما قیمت های نقش بسته برروی تابلوی صرافی ها هم اختلافات زیادی با یكدیگر دارند؛ به صورتی كه قیمت فروش هر دلار آمریكا برروی تابلوی صرافی ها از ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان آغاز می گردد و حتی به ۱۴ هزار تومان هم می رسد. از جانب دیگر قیمت خرید دلار در صرافی ها هم دامنه ای بین ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومان تا ۱۳ هزار و ۹۰۰ تومان دارد. امروز یورو هم در بازار آزاد با نرخ ۱۶ هزار و ۲۰۰ تومان فروخته و ۱۵ هزار و ۴۰۰ تومان خریداری می گردد.
آخرین قیمت ها از بازار طلا و سكه
قیمت طلا و سكه هم كه روزهای اخیر روند كاهشی داشت، امروز تغییر رویه داده است؛ به طوریكه سكه تمام طرح جدید ۴۵۰ هزار تومان نسبت به روز گذشته افزایش یافته و چهار میلیون و ۱۵۰ هزار تومان فروخته می گردد. هر گرم طلای ۱۸ عیار هم در طلافروشی ها ۴۰۸ هزار تومان دادوستد می گردد كه ۷۳ هزار تومان تغییر قیمت را تجربه می كند.
نرخ واقعی دلار از نظر رییس اتاق اصناف
در حالی كه طی روزهای گذشته روند نزولی قیمت انواع ارز در بازار شروع شده، علی فاضلی ـ رییس اتاق اصناف ایران ـ اعتقاد دارد كه نرخ واقعی دلار حدود ۸۰۰۰ تومان است و دولت برای كاهش قیمت ارز در بازار و تثبیت آن باید وحدت رویه و همدلی بین اعضای خویش را بیش تر كند و مردم و بخش خصوصی هم با دولتمردان همكاری كنند.
اثر تصویب FATF و تحریم های آبان بر بازار ارز
آن طور كه رئیس كانون صرافان می گوید تصویب FATF نمی تواند در كوتاه مدت اثر اساسی بر بازار ارز داشته باشد و زمان بر است. تحریم های آبان ماه هم در بازار بی اثر نیست، اما اثر عمده ای هم نخواهد داشت. تركاشوند - رئیس كانون صرافان - امروز در نشستی خبری اظهار نمود: بخشی از قیمت ارز ناشی از حباب مثبت روانی است كه به علت فشارهای خارج از كشور تولید می گردد كه درنهایت براثر مصوباتی از قبیل FATF می تواند برای مدتی كاهش پیدا كند، اما درمجموع این مصوبه تاثیر اساسی بر بازار ندارد، چراكه نمی تواند در كوتاه مدت كمكی به واردات اسكناس و یا نقل و انتقالات آن از كانال بانكی كند، ازاین رو در كوتاه مدت اثر چندانی نخواهد داشت، ولی در بلندمدت و به مرور FATF می تواند اثرگذار باشد.
مجلس نجنبد دلار تاثیرش را بر مسكن می گذارد
آخرین خبر بسته امروز به اظهارنظر یك كارشناس درباره آینده بازار مسكن مربوط می گردد. فرشید پورحاجت اعتقاد دارد كاهش قیمت دلار در نیمه دوم سال تاثیر خویش را به صورت ركود تورمی در بخش مسكن نشان داده است اما برای جلوگیری از این مورد باید توان هر دو طرف عرضه و تقاضا تقویت شود. به قول او دولت كار خویش را با ارائه بسته های تشویقی و حمایتی انجام داده، حالا نوبت مجلس است، پیشنهاد می كنم مجلس به جای پرداختن به مسائل فرعی، بسته تعادل بخشی بازار مسكن كه حدود چهار ماه قبل توسط وزارت راه و شهرسازی با همفكری فعالان بخش خصوصی طراحی شده را در دستور كار قرار دهد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب