خبر خوش وزیر نیرو برای منابع آبی
هر سال حدود ۲۰۰ میلیون متر مكعب آب زیرزمینی كه آب با كیفیتی است و با تصفیه آن، بخشی به مصرف شرب می رسد برای فضای سبز استفاده می شد، اما طبق اعلام وزیر نیرو برنامه ریزی شده تا از فاضلاب تصفیه شده در اختیار شهرداری تهران قرار گیرد تا به كاهش بیلان منفی سفره كمك نماید.
به گزارش ام آی جی تی به نقل از ایسنا، در جهت چاره اندیشی برای کنترل افت و کسری مخزن حادث شده در آبخوان ها، وزارت نیرو با تعریف طرح تعادل بخشی، تغذیه مصنوعی و پخش سیلاب در سال ۸۴ برنامه های خود درزمینه بهبود وضعیت منابع آب زیرزمینی را شروع کرد ولی با عنایت به عدم حمایت دستگاه های دیگر که همکاری آنها در این حوزه الزامی است و همینطور نبود عزم جدی میان مقامات عالی کشور در سالهای قبل و عدم تأمین اعتبار کافی، نتایج مطلوبی از طرح حاصل نشد.
مجدداً با فعال شدن شورایعالی آب در دولت یازدهم، وزارت نیرو برنامه های خویش را در جلسه هشتم شورایعالی آب در سال ۹۲ عرضه و ابتدا مصوبه ای تحت عنوان برخورد قانونی با برداشت های غیر مجاز و نهایتا تبدیل به طرحی شد تحت عنوان طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی کشور مشتمل بر ۱۵ پروژه که در جلسه پانزدهم شورایعالی آب کشور در تاریخ ۲۵ شهریور ۹۳ تصویب گردید و در کنار این طرح تکالیفی هم برای برای وزارت خانه های نیرو، جهاد کشاورزی، صنعت، معدن، تجارت و کشور مشخص شد.
کاهش بیلان منفی آب های زیرزمینی
آنطور که رضا اردکانیان وزیر نیرو درباره تراز منفی ذخایر آب زیرزمینی اعلام نموده الان ۵.۶ میلیون متر بیلان ما از سفره های زیرزمینی منفی است و با فرونشست زمین در بعضی از دشت ها مواجه هستیم، باید چاره ای اندیشیده شود که شروع هم شده است. با بارش های خوب یکی دو سال گذشته و مراقبت های به عمل آمده، این بیلان منفی در یک سال قبل ۱.۱ میلیارد متر مکعب کاهش یافته است.
باید چاره ای اندیشیده شود که شروع هم شده است. با بارش های خوب یکی دو سال گذشته و مراقبت های به عمل آمده، این بیلان منفی در یک سال قبل ۱.۱ میلیارد متر مکعب کاهش یافته است.
شهرداری ها جدی گرفتند
وی در این حوزه از امضای توافقی با شهردار تهران در ایام پیش رو خبر داد، به این معنا که هر سال حدود ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب زیرزمینی که آب با کیفیتی است و با تصفیه آن، بخشی به مصرف شرب می رسد برای فضای سبز استفاده می شد، برنامه ریزی شده تا از فاضلاب تصفیه شده به این منظور در اختیار شهرداری تهران قرار گیرد و به کاهش بیلان منفی سفره کمک نماییم. با عنایت به الگو بودن تهران، انتظار می رود این حرکت در سطح کشور توسعه یابد.
به قول وی طرح تعادل بخشی به منابع آب زیرزمینی هم با جدیت دنبال می شود؛ استان های زیادی هستند که در اجرای قانون، چاه های غیرمجاز خویش را بسته اند. برای تشویق این ها درصدی از کمکی که به سفره کرده اند به بخش صنعت تخصیص شده و برای معیشت اینها باید فکری شود. این تخصیص در اختیار استانداران قرار گرفته که در چارچوب ضوابط موجود بتوانند به صنعت و صنایع کشاورزی تخصیص دهند.
طی ۵۰ سال برداشت از منابع آب زیرزمینی، سبب شده تا بیشتر از ۱۳۰ میلیارد متر مکعب از ذخایر این منبع آبی کاسته شود افت سطح آب زیرزمینی به مفهوم برداشت از ذخایر تجدیدناپذیر سفره آب زیرزمینی است که این مورد یک تهدید بشمار می رود.
افت سطح آب زیرزمینی نتایج مخربی مانند خشک شدن رودخانه ها و تالاب ها، از بین رفتن پوشش گیاهی، افزایش گرد و خاک، نشست زمین، ایجاد فروچاله ها و شکاف های طولانی در دشت ها و شور شدن آب زیرزمینی به دنبال دارد.
بررسی تغییرات تراز آب زیرزمینی طی ۱۰ سال گذشته نشان داده است که اغلب محدوده های مطالعاتی دارای افت سطح آب زیرزمینی هستند. گرچه در بیشتر محدوده ها میانگین افت سالانه کمتر از نیم متر است اما آبخوان های مهم کشور که نقش مهمی در تأمین مصارف دارند عمدتاً دارای افت بیشتر از نیم متر در سال هستند.
منبع: ام آی جی تی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب